Lezingen
Is het volk al gezond genoeg?
Lezing, gegeven op het Nederlands Congres voor Volksgezondheid, 10 april 2018.
Volksgezondheid, het lijkt zo’n ouderwets woord. Is het wel nodig om het daar nog over te hebben? Vanuit historisch perspectief én dat van de huidige burger nemen we het begrip volksgezondheid onder de loep. Is volksgezondheid nu net zo’n urgent thema als in de 19e eeuw? En zo ja, waarom dan, en voor wie? Is het volk al gezond genoeg, of moet er nog veel gebeuren?
De tekst vindt u hier.
De arts als vroedvrouw van het moderne Nederland
In de tweede helft van de 19e eeuw ontstaat het moderne Nederland. Er zijn twee beroepsgroepen die daar een belangrijke in spelen: ingenieurs en artsen. De laatsten veranderen de medische wetenschap fundamenteel en krijgen oog voor de erbarmelijke omstandigheden waarin ruim twee vijfde van de bevolking rond 1850 leeft. Zij zetten vol in op de ‘volkshygiëne’, met als resultaat een gezonde onderlaag van de bevolking, die rond 1900 voor zichzelf op kan komen.
Lees de referenties.
Gooit niets weg! Het oude heeft nog waarde.
Een informatieve en zeer onderhoudende voordracht over afval en hergebruik in de laatste 200 jaar.
Duurzaam gebruik van grondstoffen is een belangrijke discussie in onze maatschappij. Termen als Cradle-to-Cradle, Circulaire Economie, Van Afval naar Grondstof, Afval bestaat niet, vliegen ons om de oren. Waar komt deze aandacht vandaan? Hoe dachten we vroeger over die onderwerpen?